top of page

Events
 

 

 

TENMINSTE HOUDBAAR TOT is een tentoonstelling van Museum Arnhem en toont de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de eeuw tot nu de natuur verbeelden. Welke verhalen vertellen de landschappen, stillevens, planten en dieren over de relaties tussen mensen en natuur door de eeuwen heen? Welke verhalen vertellen ze niet… en waarom niet? op 11 augustus 2022 draagt Annelie David de gedichten i.o. van het museum en eigen werk voor.

TRIMARAN 03# lezingen:  

09 juli 2022 Leselust auf dem Lousberg Aachen mit Özlem Özgül Dündar en Annelie David.

01 september 2022 Goethe Instituut Amsterdam

https://www.kunststiftungnrw.de/literatur/stiftungsinitiativen/publikationen/schriftenreihe-literatur/trimaran-03/

Eerbetoon aan dichter Leo Herberghs op 19 juni om 15h treden bij deze gelegenheid in United Cowboys, Eindhoven op: Ben van Melick, Maria Barnas, Frans Bude, Emma Crebolder, Kreek Daeyy Ouwens, Theo Rikken , Annelie David en Kim Soepnel. 

https://www.manindemaan.nl/events/eerbetoon-aan-leo-herberghs-op19-december-a-s/

museum arnhem vanaf vrijdag, 13 mei 2022, gaat na een grootscheepse verbouwing ‘museum arnhem’ weer open met de tentoonstelling ‘Tenminste Houdbaar Tot’ met als onderwerp klimaatverandering, natuurbehoud, milieuvervuiling. ‘Tenminste Houdbaar Tot’ duurt tot 9. januari 2023 en toont de verschillende manieren waarop kunstenaars vanaf de 17de eeuw tot nu de natuur verbeelden. Welke verhalen vertellen de landschappen, stillevens, planten en dieren over de relaties tussen mensen en natuur door de eeuwen heen? Welke verhalen vertellen ze niet… en waarom niet? Voor deze tentoonstelling heeft Annelie David twee gedichten geschreven op de werken van de Nederlandse kunstenaar Hanny Ramaer Foetus varken, 1975 en de Gond Art kunstenaar Singh Shyam Jangarh  twee insecten met veel poten  (1992). De gedichten zijn gedurende de tentoonstelling via een QR-code te beluisteren.

NACHTBLOEIERS , gebaseerd op het gelijknamige gedicht uit kier , gepubliceerd in Zwemlessen voor later is geselecteerd voor het 1ste Nederlandse Poëziefilmfestival, 06 november 2021 om 12.30 uur, 14.45 uur, 20.30 uur en 22.00 uur, Filmtheater Luxor, Zutphen.

Haperend Geluk, 17 oktober 2021, theater De Schuur, Utrecht, 15 uur https://www.manindemaan.nl/events/haperend-geluk/

Wenn sterre..., gedicht uit AMBER, vertaald vanuit het Pruzzisch naar het Spaans op de Spaanse Radio 3, 04 oktober, moderator Ale Oseguera https://www.rtve.es/play/audios/todos-somos-sospechosos/01-10-21/6119700/?fbclid=IwAR2LG

4OkNac_HBeoCg_peQSW713yHY3ZB03qq7Ic6lPksA0V_Q5OO4DXzs

Babelbad op de Babelbühne Antwerpen 19 september 2021, 16 uur

https://www.oudebadhuis.be/nl/event/89650/op-de-babelbhne

Klimaatdichters in residentie bij Het Park Vertelt in Oosterbeek, 22 t/m 28 augustus met Debra Watson (GB), Samuel Kramer (D) en Moya De Feyter (B), https://hetparkvertelt.nl/event/residentie/

Langs bloemen... uit schokbos geselecteerd voor kunstenfestival Watou, juli t/m september 2021 https://www.kunstenfestivalwatou.be/nl/watou-2021/poezie/

 

 

 

Tuimelaar

https://explore-the-north.nl/nl/act/tuimelaar

Tuimelaar is een productie van Explore the North, kunstenaar Jules van Hulst, dichter Tsead Bruinja, Wieger Steenhuis (showcontrols) en regisseur Annelie David.

 

Liederen voor het Leven

Vrijdag 16. April 2021, 19:30,Pakhuis De Zwijger Amsterdam

https://dezwijger.nl/programma/liederen-voor-het-leven

multidisciplinaire avond over bedreigde soorten. Concept & uitvoering Annelie David, Moya De Feyter, Saskia Stehouwer, Babette Wagenvoort (beeld & vormgeving) met de dichters Alexander Bartels, Emma Crebolder, Ann van Dessel, Steven van der Heyden, Willemijn Kranendonk, Frederik Lucien de Laere, Mikael Vogel, Monique Wilmer.

muziek: Wanderwelle

 

 

 

 

ooteoote eerste indrukken, bespreking van een gedicht uit de bundel Kore van Estelle Boelsma:

https://ooteoote.nl/2021/03/ei-259-estelle-boelsma-kore-iv/

Schokbos is op de Longlist voor De Grote Poëzieprijs 2021

https://www.prijsdepoezie.nl/de-grote-poezieprijs/

NPO Radio 4, 23 januari 2021

Schokbos leest als een euforische ode aan de kracht van de natuur, Wouter Pleijsier

Nieuwe fragmenten uit schokbos samengebracht met het muziekstuk Fields van Anna Thorvaldsdottir door Frans van Gurp.

https://www.nporadio4.nl/podium/uitzendingen/2021-01-23-podium-17

NTR Radio 4 Podium op zaterdag, 31 oktober 2020 tussen 17:30 en 19h

https://www.nporadio4.nl/podium/uitzendingen/2020-10-31-podium-17

lees fragment uit schokbos 

KLIMAATDICHTERS IN ACTIE

 

 

 

 

 

 

 

online lancering van de bundel Zwemlessen voor later ( bij Uitgeverij Vrijdag te bestellen https://www.uitgeverijvrijdag.be/product/2208623/zwemlessen-voor-later) op 31 oktober 2020 van 20 h tot 22 h. Deelnemende dichters zijn Moya De Feyter, Saskia Stehouwer, Vroukje Tuinman, Miek Zwamborn, Jan-Willem Anker, Paul Demets, Jana Arns, Annelie David en velen meer. Meldt je aan via https://www.klimaatdichters.org/agenda

https://www.klimaatdichters.org/pers Besprekingen door Meander Magazine, De Standaard en de Poëziekrant

08 oktober 2020 livecast uitzending Pakhuis De Zwijger Amsterdam, introductie klimaatdichters & voordracht van twee gedichten uit de bundel Zwemlessen voor later..., bloemlezing van klimaatdichters met Hans Plomp​. Annelie David leest uit 'kier' een achttal gedichten en grisailles (geschilderd door Guido van Driel, auteur van beeldromans en filmmaker) die geïnspireerd zijn op de door de dichteres gedroomde dromen tijdens de corona-lockdown voorjaar 2020.

 

 

boekpresentatie van Schokbos op

23 januari 2020 om 19h bij Perdu 

https://www.perdu.nl/nl/r/schokbos/

Kloveniersburgwal 86 ter Amsterdam

                                                                varens voortdurend varens

                                                                 petieterige wouden

                                                                    zwermen zomen

                                     breken vanuit het geheim onder de grond de paden open

 

 

Heel waardevol aan de bundel, die ik tot het genre van de ‘lange gedichten’ reken, is hoe een in wezen romantisch en klassiek thema ─ de vlucht in de natuur, de ‘Waldeinsamkeit’ tot en met  ‘Wer möchte leben ohne den Trost der Bäume’ ─ zonder effectbejag en nieuwlichterij op een hedendaagse manier wordt benaderd. Tussen het precieze benoemen en wat Paul van Ostaijen noemde ‘het vervuld-zijn-door-het-onzegbare’. – Erik De Smedt

 

Verder zullen de dichters Rozalie Hirs http://www.rozaliehirs.nl/ , Sasja Janssen http://www.sasjajanssen.nl/, Kreek Daey Ouwens  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kreek_Daey_Ouwens & Martin Reints https://www.debezigebij.nl/auteurs/martin-reints/ optreden. En de muzikanten /   band Wanderwelle https://www.facebook.com/wanderwellemusic/

 

Mijn voordracht wordt muzikaal begeleid door Kim Soepnel http://www.kimsoepnel.nl/ op haar 140 jaar oude contrabas met haar compositie 'Tijd'. 

 

 

 

 

Schokbos Lezing

Kom op 10 november naar Het HEM om te luisteren naar Annelie David tijdens deze poëziemiddag. Op deze middag draagt zij voor uit haar laatste werk ‘s c h o k b o s’; gedichten die zij schreef toen zij het mysterieuze schokbos ontdekte in zijn toen nog wilde natuurlijke staat. Tijdens haar voordracht wordt zij muzikaal begeleid door Kim Soepnel op contrabas.

 

 

 

 

 

 

 

Maria Lassnig Ways of Being (catalogus bij de tentoonstelling Stedelijk Museum; opening 5 april 2019) 

vertaling van 'herausgerissen aus Zeitung' van Friederike Mayröcker voor Maria Lassnig:

uit de krant gescheurd : Maria Lassnig :

‘Stilleven met appelzaag’, 1969

 

dit figuur zonder hoofd namelijk leunstoel met schouders

aan 1 tafel met wit tafelkleed ‘n beetje scheef gespreid

met voegen : bollende vouwen, alsof het net

uit de linnenkast etc. 3 appels en appelzaag

(boerengebruik), afgesneden aan de linker

bovenrand glazen vaas met bloemstelen, geen

bloesems. Neerzitten en voor altijd staren naar dit

beeld, behaalde prijs, wat een duizelingen vuurberichten

snikkend avondzog  ─ vlieg met sleep

 

voor Maria Lassnig

Mus | Groene Stoel première op 18 november

door Theo Rikken | apr 25, 2018

 

 

Laat op de middag in het Parc du Luxembourg, Parijs. De stoelenman zet stoelen klaar om te verhuren, neemt er zelf een om uit te rusten. De mus roept naar een bewegende schaduw ‘Hé meisje hé!’. Verschillende personages geven lucht aan hun gedachten, herinneringen en verzuchtingen: een filosoof, een danseres, een slet, een kantoorbediende die op een stoel heeft plaatsgenomen. Langzaam gaan we weg van het bekende. Negatieve gevoelens dringen zich op: schuld, geweld, ergernis en zelfverwijt. In een fantasie bij maneschijn associëren twee broers vrij op wat ze (menen te) zien. Innerlijke conflicten steken de kop op, terwijl de mus uit is op kruimels. Het is weer dag en het tempo versnelt. De personages voelen dat ze er niet uitkomen, worden heen en weer geslingerd tussen hoop en ontgoocheling. Dan treedt er een soort berusting in: de personages beseffen dat het verlangen bij het leven hoort, ook als dat niet wordt ingelost.

Mus | groene stoel staat midden in het alledaagse stil bij het leven met zijn grootse en kleine momenten, hoogte- en, dieptepunten. In de verlangens en (des)illusies spelen – naast banale ergernissen – liefde en dood, tederheid en geweld een grote rol. De personages beseffen dat het is wat het is.

De spelers / makers

Kreek Daey Ouwens, dichter; Annelie David, dichter en ouddanser; Theo Rikken, schrijver vertaler docent; Erik de Smedt, schrijver vertaler docent; en Meindert Muller die heeft een goede stem; Ineke van Doorn, beeldend kunstenaar, Martien van Mens, kunstenaar, Rik Rikken, poppenspeler met een goede stem, 

 

 

Trimaran01#

Tweetalige lezing in het kader van de festival “Literaire Zomer 2018”

 

De in Keulen geboren Annelie David houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met poëzie en publiceert haar gedichten voornamelijk in het Nederlands. Esther Kinsky is literair vertaalster uit het Pools, Engels en Russisch, en tevens schrijfster van proza en poëzie. In 2018 ontving ze de Prijs van de Leipziger Buchmesse voor haar roman “Hain”.

Esther Kinsky en Annelie David zijn al jarenlang bevriende dichters. Telkens weer zijn ze betrokken bij elkaars werk, en ze vertalen het ook. Het tweetalige Duits-Nederlands/Vlaamse tijdschriftproject “TRIMARAN” is hun initiatief.

Gespreksleider: Christoph Wenzel (dichter en “TRIMARAN”-redacteur). In het kader van de expositie “Object Love”.

 

Vogelgeluiden

http://www.perdu.nl/nl/r/vogelgeluiden

 Datum: 31 Maart  2017 Aanvang: 20.00 uur / deur open: 19.30 uur. Entree: 9 / 6 euro (korting

Geïnspireerd door het werk van de Oostenrijkse schrijfster Marlen Haushofer (1920-1970) en de Britse natuuronderzoekster en muziekwetenschapster Len Howard (1894-1973) verkennen de dichters Dean Bowen, Annelie David, Sasja Janssen, Eva Meijer, Marwin Vos, beeldend kunstenaar Babette Wagenvoort, zanger en componist Aurélie Lierman in tekst, beeld en geluid het gedrag van vogels. Hoe te leven met vogels als de grenzen van de menselijke leefomgeving met die van de natuur steeds meer vervagen? Respecteren we hun leefwijze, wat kunnen wij van hun gedrag leren en verschillen wij werkelijk zo

 

 

 

GEUR VAN DE HEMEL

Vanaf 15 maart t\m 21. Juni  zullen er nog 8 voorstellingen gespeeld worden van deze intieme en huiselijke poëzievoorstelling waarin alles om herinneringen . Via geuren en smaken belicht ‘Geur van de Hemel’ de kindertijd, verloren tijd, het uiteenvallen van het geheugen en andere aspecten die met herinneringen samenhangen.

De dichters Kreek Daey Ouwens, Emma Crebolder, Annelie David, Theo Rikken en Carina Van Der Walt schreven samen het stuk. De regie is in handen van Jan van den Berg.

 ANNELIE DAVID

 

ML_1969_StillApfelsaege_81x97.jpg
poetry reading.jpg
Omslag-schokbos-RGB.jpg
Zwemlessen gedrukt.jpg
liederenvoorhetleven01_©babette_wagenvoo
foto tuimelaar.jpg
bottom of page