top of page

vogelstemmen

05:13 luid dringt de 1 alarmkreet van 1 merel mijn slaapkamer binnen. 1 kat hoogstwaarschijnlijk. voor 1 ekster is het nog te vroeg in het jaar. de merels broeden nog niet. eksters komen enkel om de eieren of de piepkleine kuikens uit de nesten te roven.

05:20 de zang van 1 merel heel ver weg. haar zingen blijft onbeantwoord.

05:30 de merel is weer stil. nu & dan hoor ik slechts het ruisen van de bomen.

05:37 het koeren van 1 duif. pauze. koeren. pauze. weer het koeren. daarbij voegt zich de zang van de verre merel.

05:45 de verre merel zingt nog steeds zonder dat haar gezang beantwoordt wordt. waar zijn de merels in de achtertuin? door de katten voorgoed weggejaagd?

06:01 de merel wordt nu & dan overstemd door het geruis van de bomen, het geluid van 1 tram, 1 trein, het verkeer dat nu langzaamaan de stad binnensluipt. mensen op weg naar hun werk.

06:05 de merel is opgehouden met zingen.

06:12 de duif koert. ook de merel begint opnieuw. het koeren van de duif is steeds met tussenpozen. slechts 2 of 3 keer achter elkaar en dan weer pauze. het is geen vogel met lange adem als de merel die dapper doorgaat.

06:16 de zang van duif & merel houdt nu langer aan, is heviger, dwingender. met succes. om 06:22 antwoordt eindelijk 1 merel in de achtertuin. de verre merel is misschien wel 1 al te vroege vogel.

06:26 het is weer stil.

06:29 de duif neemt het koeren weer op. de merel in de verte reageert meteen. dus verschillende soorten vogels kunnen elkaar stimuleren te zingen.

06:52 nu reageert een andere duif op de duif in de achtertuin. er ontstaat 1 duet tussen duif & duif dat enkele minuten duurt.

07:04 voor het eerst sinds dagen hoor ik de kraai die zich sinds een aantal maanden in de achtertuin gevestigd heeft. 1 kort scherp & helder gekrijs dat klinkt alsof 1 schaar de lucht doorknipt. 2 keer achter elkaar.

ik kan me een wereld zonder kraaien niet voorstellen. begin februari was ik 1 week in 1 huis aan de rand van 1 bos vlakbij de rostocker heide. die week heb ik geen enkele kraai gezien laat staan gehoord. de wereld was er voor mij niet compleet.

van kunstenaar Bea Emsbach

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page