top of page

de koolmees van Sophie


onlangs zag ik een post van een foto langskomen van een van mijn fb-vrienden, beeldhouwster sophie verburgh. eerst zag ik niet wat de foto moest voorstellen en dacht: wat vaag. maar door er langer naar te kijken meende ik iets als een beweging in de lucht waar te nemen. en ja, langzaam aan doemde een opvliegende vogel op. bij navraag bleek het om een mislukte foto te gaan. maar gelukkig zag de kunstenares er ook de schoonheid van in. de foto deed me aan het schilderij 'de vijver' van de nederlandse kunstschilder matthijs maris denken, die in parijs en london leefde en werkte. ik had 'de vijver' die tussen een paar spichtige mistige boompjes blijkt te liggen de hele winter op mijn screensaver staan. ‘het is geschilderd in vele verflagen grijs en oker, waardoor de vijver slechts langzaam voor ons oog opdoemt’. ik weet niet wat met de foto is gebeurd. wat ik zie is dat er iets als een vogel uit de duisterheid blijkt op te komen; obscure deeltjes die me een vogel doen vermoeden of in het schilderij de vijver; in mijn hoofd komen die samen; maak ik er een beeld, een lichaam van.

om de vogel in de titel van dit blogbericht te kunnen definiëren als een koolmees, kan ik alleen doen doordat sophie het me heeft verteld. zij heeft de vogel in al zijn helderheid en duidelijkheid gezien.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page